Fotógaléria Programok Helyszín/Szállás Részvételi díjak Szponzoráció Sajtó GYIK Infoter.eu Kapcsolat
ProgramokHelyszín/SzállásRészvételi díjakSzponzorációSajtóGYIK Infoter.euKapcsolat

SZPONZORÁCIÓ

Lechner Tudásközpont

Email: info@lechnerkozpont.hu
Weboldal: https://lechnerkozpont.hu/

3D alapú adat infrastruktúra kialakítása

A projekt átfogó célja a hazai építésügy és térségi tervezés széles körű elektronizációja, elsősorban háromdimenziós téradatok elérhetőségére és felhasználhatóságára támaszkodva. A projekt eredményeként kialakuló és megújuló informatikai szakrendszerekkel a felhasználói folyamatok is egykapus digitális felületre kerülnek, az ügyfelek adminisztrációs terhei csökkennek, valamint az építésügy és a térségi tervezés területével foglalkozó szakértők és az ügyintézők munkája is egyszerűbbé válik.

A projekt tervezett eredményeként az ügyfelek gyorsabban jutnak hozzá például a közmű-egyeztetési és a térségi tervezést segítő adatokhoz, átláthatóbbá és korszerűbbé válik az építési beruházások támogatása. Jelentősen csökken a közművekkel kapcsolatos tervezési idő és a tervek a jelenleginél pontosabbak lesznek. A kialakításra kerülő ügymenetkezelő funkciók jelentős részben automatizált szabályokkal fogják kiszolgálni és jelentősen meggyorsítani az úgynevezett összevont közműnyilatkozat előállítását és annak a beruházási folyamat valamennyi érintettje számára a jelenleginél sokkal gyorsabb információáramlás biztosításával történő elérését. Megvalósul a terület- és településrendezéssel, illetve terület- és településfejlesztéssel összefüggő tervezés teljes folyamatának elektronikus támogatása is. Közérthetővé válnak az építési lehetőségeket meghatározó, a különböző területi (országos, kiemelt térségi, megyei), illetve települési tervezési szinteken betartandó szabályok, építési előírások. A megoldás azon állampolgárok számára is segítséget nyújt, akik építkezni, telket venni, vagy eladni szándékoznak, esetleg csupán a saját lakókörnyezetüket érintő terveket, előírásokat szeretnék megjeleníteni.

A projekt keretében kialakításra kerül a családi házak terveit online elérhetővé tévő Nemzeti Mintaterv Katalógus, 3D épületmodell-tár, és az építésügyi folyamatokat támogató korszerű műszaki irányelveket egységesítése, melyek közül kiemelendő a hazai szempontok és fogalomrendszer alapján elkészülő BIM (Building Information Modelling) irányelv. A projekt tartalmazza a Településképi Arculati Kézikönyvek online megjelenítését és kereshetőségét is.

A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú projekt keretében készül, tervezett befejezési dátuma 2020. december 31. A projekt 9 691 875 000 Ft forrásból gazdálkodhat, melyeket 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban biztosít.

TÁMOGATÓINK

Lechner Tudásközpont
Minden jog fenntarva 2019 | Informatika a Társadalomért Egyesület
MINDEN JOG FENNTARVA 2019   |   INFORMATIKA A TÁRSADALOMÉRT EGYESÜLET   |   ADATVÉDELEM


fejlesztette: Kulcs.Net
web design: WD
Fizetési szolgáltató: BARION